Stichting Atay en IHH Nederland leveren twee dialysemachines aan Albanië

Op vrijdag 15 oktober zijn twee dialysemachines, van het merk Nikkiso DBB ’05, geleverd aan Peshkopi ziekenhuis in Peshkopi, Albanië.

Dialysemachines zijn van levensbelang voor nierpatiënten die gedialyseerd moeten worden. Het principe van de dialysemachine is sinds het eerste exemplaar van dokter Kolf in 1943 eigenlijk gelijk gebleven. De basis is, het zuiveren van het bloed van afvalstoffen en het onttrekken van vocht.

Stichting Atay is opgericht ter nagedachtenis aan wijlen Atay Saçan in 2007. Het doel van de stichting is het helpen van nierpatiënten in het buitenland.

De twee dialysemachines zijn aan Stichting Atay geleverd door Stichting Dianet. Dianet is een privaatrechtelijke stichting en behoort als zelfstandig dialysecentrum tot de categorale ziekenhuizen. De statutaire hoofdvestiging bevindt zich in Utrecht.

Dankzij IHH Nederland zijn de dialysemachines geleverd aan ziekenhuispersoneel in Albanië. De samenwerking tussen Stichting Atay en Stichting IHH NL hebben ervoor gezorgd dat nierpatiënten in Peshkopi, Albanië nu beschikking hebben tot extra dialyseapparatuur, hiermee worden de wachttijden aangepakt.